~ vecka 37 ~

publicerat i Graviditeten;
 
Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Bebisen: Nu betraktas barnet som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas, mellan vecka 37 och 42. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Det är en fördel om barnet kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Om barnet ligger med stjärten nedåt, så kallad sätesbjudning, brukar man få komma till förlossningsavdelningen för ett försök att vända barnet. Om det inte lyckas diskuterar man med läkaren vilket som är det bästa sättet för barnet att födas, på vanligt sätt eller med kejsarsnitt.
 
Egna tankar: Vecka 37. Det låter ju onekligen som vi närmar oss slutet på denna resa. Sist jag var till MVC var huvudet fortfarande ruckbart. SF-måttet låg på 35 men då är det tre olika barnmorskor som mätt de senaste tre gångerna. Semestertider och byte av vårdcentral då Sensia gått i konkurs. Typiskt såhär i slutet att min BM som följt mig hela vägen tills nu inte ska vara delaktig längre. Dessutom kommer det bli en ny fjärde bm nästa gång. Skriver under på det som står om toalettbesöken. Tre stycken under natten som gått. Yey. Bebisen har varit helt sjövild under gårdagen. Han brukar för det mesta vara rätt stillsam men igår kändes det som att han var vaken i princip hela dagen.
 
Det ska bli intressant att se vad det är för liten en, jag har ju föreställningen om att det är en lugn liten kille som inte kommer göra mycket väsen av sig. En som påminner om min storebror och lillebror, absolut inte som min mista lillebror dock ;) Eller så kanske bebisen chockar oss alla och kommer ut med en snippa, den möjligheten finns ju också. Då kommer jag bli förvånad för jag har hela graviditen varit stensäker på en kille tills nu. Stackarn, vad ska jag då klä henne i för blått går ju fetbort ;)

Taggar: gravid, vecka 37;

Kommentera inlägget här :